خانه درباره المپیاد > اساسنامه

اساسنامه

اساس‌نامه‌ی الـمپیاد بین‌الـمللی فیزیک

 

۱   اهمیت  فیزیک در همه زمینه‌های علم و فناوری و در آموزش جوانان، روزبه‌روز بیشتر می‌شود. با هدف گسترش ارتباط‌های بین‌الـمللی در زمینه‌ی آموزش فیزیک،  هر سال مسابقه‌‌ای در فیزیک برای دانش‌آموزان دبیرستان برگزار می‌شود. این رقابت، الـمپیاد بین‌الـمللی فیزیک نام دارد و رقابتی فردی‌ست.

 

۲   مسئول برگزاری مسابقه، وزارت آموزش و پرورش یا انجمن فیزیک یا هر مؤسسه‌ی مناسب دیگر در کشور یا ناحیه‌ای‌ست  که این رقابت ِسالانه باید در آن به انـجام برسد. کشوربرگزارکننده‌ مسابقه موظف است از وجود شرایط برابر برای همه نمایندگان کشورهای مختلف اطمینان حاصل کند و از همه کشورهایی که در سه سال گذشته در الـمپیاد شرکت داشته‌اند دعوت کند. کشور سازمان‌دهنده این حق را نیز دارد که از کشورهای دیگری هم دعوت کند. فهرست این کشورهای جدید باید دست‌کم شش‌ ماه پیش از آغاز مسابقه به دبیرخانه‌ی الـمپیـاد بین‌الـمللی فیزیک (ماده‌ی ۸) ارائه شود. دبیرخانه حق دارد که تا دو ماه پس از آن و پس از نظرخواهی از کمیته‌ی مشورتی (۸#)، تیم‌هایی را که معیارهای شرکت در الـمپیاد را برآورده نمی‌کنند از فهرست حذف کند. اما کشورهای جدیدی که دبیرخانه یا کمیته‌ی مشورتی شرکت‌شان را در الـمپیاد نمی‌پذیرد، می‌توانند به‌صورت «تیم میهمان» در الـمپیاد حضور پیدا کنند؛ این حضور هیچ تعهدی نسبت به شرکت این کشورها در الـمپیاد یا الـمپیادهای آینده ایجاد نخواهد کرد. هیچ کشوری را نمی‌توان به‌دلیل تنش‌های سیاسی، فقدان روابط دیپلماتیک، به ‌رسمیت‌ شناخته نشدن  از سوی دولت کشور برگزارکننده، تحریم یا دلایل مشابه از شرکت در الـمپیاد محروم کرد. اگر مشکلاتی مانع از دعوت رسمی تیم نماینده‌ی کشور خاصی شود، دانش‌آموزان این کشور را باید به ‌صورت فردی برای شرکت در مسابقه دعوت کرد. مسابقه در فضای دوستی و با هدف ترغیب همکاری‌های آینده و ترویج دوستی در جوامع علمی برگزار خواهد شد، بنابراین هیچ نوع تنش سیاسی نباید در فعالیت‌هایی که در طول برگزاری مسابقه انـجام می‌شود بازتاب پیدا کند. هر نوع فعالیت سیاسی علیه افراد یا کشورها مطلقاً ممنوع است.

 

۳   هر کشور شرکت‌کننده یک هیئت نمایندگی، معمولاً متشکل از حداکثر ۵ دانش‌آموز (شرکت‌کننده) و دو همراه (سرپرستان گروه)، به مسابقه اعزام خواهد کرد. شرکت‌کنندگان باید دانش‌آموز دبیرستان‌های عمومی یا فنی باشند یعنی دبیرستان‌هایی که نمی‌توان آنها را دانشکده فنی محسوب کرد. دانش‌آموزانی که امتحانات خود را در همان سالی که الـمپیاد برگزار می‌شود تمام کرده‌اند، می‌توانند عضو تیم باشند به شرط این‌که درس‌های خود در دانشگاه را شروع نکرده باشند. سن شرکت‌کننده در ۳۰ ژوئنِ سال برگزاریِ الـمپیاد نباید بیش از بیست سال باشد. سرپرستان تیم باید در فیزیک تخصص داشته باشند یا آموزگار فیزیک باشند و توان حل درست مسائل فیزیک مسابقه  را داشته باشند. هر کدام از سرپرستان باید بتوانند به‌ خوبی به زبان انگلیسی صحبت کنند.

 

۴   برگزارکنندگان الـمپیاد برحسب برنامه‌ی الـمپیاد، روز ورود و روز خروج و هم‌چنین مکانی در کشور را که ورود و خروج هیئت‌های نمایندگی از آنجا صورت می‌پذیرد، تعیین می‌کنند. هزینه‌های هر هیئت نمایندگی در ارتباط با فعالیت‌هایشان در الـمپیاد، از روزی که وارد کشور می‌شوند تا روز خروج، بر عهده‌ی کمیته‌ی برگزار‌کننده است.

 

۵   رقابت طیّ ِ دو روز، یک روز برای امتحان نظری و یک روز برای امتحان تجربی، برگزار خواهد شد. دست‌کم یک روز استراحت باید بین دو امتحان باشد. امتحان نظری باید شامل سه مسئله و مدت آن پنج ساعت باشد. امتحان تجربی یک یا دو مسئله خواهد داشت و مدت آن نیز پنج ساعت است. شرکت‌کنندگان می‌توانند وسائل رسم و ماشین‌های محاسبه‌گر تأیید شده با خود به امتحان بیاورند. آوردنِ هیچ وسیله‌ی کمکی‌ِ دیگر مجاز نیست. مسائل نظری باید دست‌کم به چهار زمینه‌ی فیزیک که در سطح دبیرستان آموخته می‌شود (فهرست مطالب آزمون را ببینید)، مربوط باشد. دانشجویان دبیرستان باید قادر باشند مسائل مسابقه را با ریاضیات استاندارد دبیرستانی و بدون محاسبات عددیِ طولانی حل کنند. الزامات مسابقه را کشور میزبان تعیین می‌کند که باید به تأیید مجمع بین‌الـمللی الـمپیاد (ماده‌ی ۷) برسد. کشور میزبان باید دست‌کم یک مسئله‌‌ی اضافی آماده کند تا درصورت ردّ ِ یکی از سه مسئله‌ی نظریِ اول از سوی دو سوّمِ اعضا، به مجمع بین‌الـمللی ارائه شود.

 

۶   مجموع نمرات امتحان نظری ۳۰ و امتحان تجربی ۲۰ است. تعیین نمرات هر یک از مسائل در هر آزمون بر عهده‌ی برگزارکننده‌ی مسابقه است. پس از تصحیح اولیه‌ی اوراق آزمون (و پیش از مذاکره با سرپرستان هیئت‌های نمایندگی درباره‌ی نمرات) برگزارکنندگان، کمینه‌های (نمره‌ی امتحانی لازم) برای دریافت مدال‌های طلا، نقره، و برنز، و دیپلم افتخار را بر اساس قواعد زیر معین خواهند کرد:

 

(الف) مدال طلا باید به ۸ درصد شرکت‌کنندگان (گردشده به نزدیک‌ترین عدد صحیح)‌ اهدا شود.

(ب)  مدال‌های طلا و نقره باید به ۲۵ درصد شرکت‌کنندگان (گردشده به نزدیک‌ترین عدد صحیح) داده شود.

(ج) مدال‌های طلا، نقره، و برنز باید به ۵۰ درصدشرکت کنندگان (گردشده به نزدیک‌ترین عدد صحیح) تعلق گیرد.

(د) مدال المیپاد یا دیپلم افتخار باید به ۶۷ درصد شرکت کنندگان (گردشده به نزدیک‌ترین عدد صحیح) اهدا شود.

 

کمینه‌های مربوط به این درصدها باید بدون گرد‌کردن بیان شود. کمینه‌ها زمانی تأیید می‌شوند که نیم یا تعداد بیشتری از اعضای مجمع بین‌الـمللی الـمپیاد به این کمینه‌ها رأی مثبت داده باشند. اطلاع از نتایج امتحانیِ آن دسته از نامزدهائی که فقط گواهی شرکت در الـمپیاد را دریافت می‌کنند باید فقط در اختیار اعضای مجمع بین‌الـمللی الـمپیاد و افرادی باشد که اجازه‌ی حضور در جلسات مجمع بین‌الـمللی را دارند.

 

۷   اداره الـمپیاد بین‌الـمللی فیزیک بر عهده‌ی مجمع بین‌الـمللی الـمپیاد است،که متشکل از سرپرستان هیئت‌های نمایندگی همه کشورهائی‌‌‌ست که در الـمپیاد شرکت می‌کنند. رئیس مجمع بین‌الـمللی هنگام بحث در باره‌ی مسائل، راه‌حل مسائل، و رهنمودهای تصحیح اوراق امتحانی، نماینده‌ئی از کشور برگزارکننده، و در تمام موارد دیگر رئیس الـمپیاد بین‌الـمللی فیزیک است. هر پیشنهاد به مجمع بین‌الـمللی به‌ جز پیشنهادها در باره‌ی مواد اساس‌نامه، مقررات ناظر بر مواد اساس‌نامه‌‌، و فهرست مطالب آزمون، هنگامی تصویب می‌شود که ۵۰ درصد سرپرستان هیئت‌های نمایندگی حاضر در جلسه به آن رأی مثبت بدهند. هر سرپرست هیئت نمایندگی یک رأی دارد. اگر تعداد آرای مثبت و منفی یکی باشد، رأی تعیین‌کننده با رئیس جلسه است. برای رسمیت یافتن جلسات مجمع بین‌الـمللی، لازم است حداقل نیمی از کسانی که حق رأی دارند در جلسه حاضر باشند. مجمع بین‌الـمللی مسئولیت دارد که:

 

(الف) مسابقه را اداره کند و نظارت کند که امتحانات طبق مقررات به انـجام برسد؛

(ب) پس از رسیدن تیم‌های شرکت‌کننده در الـمپیاد، اطمینان حاصل کند که همه اعضای تیم‌ها شرایط مسابقه را از هر نظر برآورده ‌می‌کنند. مجمع بین‌الـمللی صلاحیت شرکت‌کنندگانی را که شرایط لازم را برآورده نکنند رد خواهد کرد؛

(ج)  قبل از برگزاری هر قسمت مسابقه، صورت مسائل و اهدافی که برگزارکننده آزمون در این مسائل در نظر داشته است و راه‌حل آنها و معیارهای تصحیح ورقه‌های آزمون را به بحث بگذارد. مجمع بین‌الـمللی حق دارد صورت مسائل و اهداف مورد‌نظر را رد کند یا تغییر دهد. تغییرات شامل دستگاه‌های آزمون تجربی نمی‌شود. مجمع درباره‌‌ی فرمول‌بندی اهداف هر مسئله و معیارهای تصحیح اوراق تصمیم نهایی را خواهدگرفت. کسانی که در جلسه‌ مجمع بین‌الـمللی شرکت می‌کنند مقید هستند اطلاعات مربوط به جزئیات مسائل را حفظ کنند و از درز این اطلاعات جلوگیری کنند به‌طوری‌که هیچ‌یک از شرکت‌کنندگان پیش از آزمون، اطلاعاتی در باره‌ی راه حل مسائل نداشته باشد؛

(د)  اطمینان حاصل کند که رتبه‌ی همه‌ی دانش‌آموزان در مسابقه  به ‌درستی و با رعایت عدالت تعیین شود. تمام معیارهای تصحیح باید به تأیید مجمع بین‌الـمللی برسد؛

(ه) برندگان مسابقه را تعیین کند و درباره‌ی چگونگی اهدای مدال‌ها و دیپلم‌های افتخار تصمیم‌‌گیری کند. تصمیم مجمع بین‌الـمللی، نهایی‌ خواهد بود؛

(و) کشورهای برگزارکننده‌ی الـمپیادهای آینده را برگزیند؛

(ز) اعضای دبیرخانه‌ی الـمپیاد بین‌الـمللی فیزیک را انتخاب کند.

 

۸   کار درازمدت سازماندهیِ الـمپیادها بر عهده‌ی دبیرخانه‌ی الـمپیادهای بین‌الـمللیِ فیزیک است. این دبیرخانه مرکب است از رئیس، منشی، و خزانه‌دار. هر زمان که این کرسی‌ها خالی شود مجمع بین‌الـمللی سه نفر را برای مدت پنج سال برمی‌گزیند تا این سمت‌ها را برعهده گیرند. اعضای دبیرخانه، مانند اعضا و رؤسای مجمع بین‌الـمللی،  باید به الـمپیاد بین‌الـمللی فیزیک دعوت شوند؛‌‌ هزینه‌های سفر آنها تا آنجا که به برگزاری الـمپیاد مربوط می‌شود،  بر عهده‌ی برگزارکنندگان مسابقه است. اعضای دبیرخانه نباید سرپرست هیچ‌یک از تیم‌ها باشند. رئیس الـمپیادهای فیزیک باید جلسات کمیته‌ی مشورتی را با دعوت از اعضای آن برگزار کند. اعضای کمیته‌ی مشورتی عبارتند از:‌

 

۱ رئیس ۲ منشی دبیرخانه  ۳ خزانه‌دار ۴ میزبان الـمپیاد قبلی ۵ میزبان‌های دو الـمپیاد بعدی ۶ اشخاص دیگر به صلاح‌دید رئیس الـمپیاد.

 

۹   زبانِ کاریِ الـمپیاد بین‌الـمللی فیزیک،‌ انگلیسی‌ست. مسائل مسابقه باید به زبان انگلیسی به مجمع بین‌الـمللی ارائه شود. حل مسائل نیز باید به زبان انگلیسی به مجمع بین‌الـمللی ارائه شود. مسئولیت ترجمه‌ی مسائل به زبان مورد نیاز دانش‌آموزان هر تیم بر عهده‌ی سرپرستان آن تیم است. این اساس‌نامه و دیگر اسناد الـمپیاد جهانی فیزیک به زبان انگلیسی نوشته می‌شود. جلسات مجمع بین‌الـمللی نیز به زبان انگلیسی برگزار خواهد شد.

 

۱۰   مواد این اساسنامه با مقررات دیگر به شرح زیر تکمیل می‌شود:

  • مقررات مربوط به جزئیات سازماندهیِ الـمپیاد،
  • فهرست مطالب آزمون که در ماده‌ی ۵ ذکر شده است.

 

هر نوع پیشنهاد برای ترمیم مواد این اساس‌نامه و اسناد تکمیلی باید پیش از ۱۵ دسامبر به رئیس الـمپیاد یا نماینده‌ی او ارائه شود. رئیس تمام چنین پیشنهادهائی را همراه با توصیه‌های کمیته‌ی مشورتی تا قبل از ۱۵ مارس، به آخرین نشانیِ هر سرپرست هیئت‌ نمایندگی که در آخرین الـمپیاد بین‌الـمللی فیزیک شرکت کرده‌ است، ارسال خواهد کرد.  این پیشنهادها در جلسه‌‌ی ویژه‌ی مجمع بین‌الـمللی در الـمپیاد بعدی بررسی خواهد شد و در صورت رأی مثبت

 

  • دو سوم اعضای حاضر در جلسه  به پیشنهاد‌های در باره‌ی مواد اساس‌نامه و فهرست مطالب آزمون
  • بیش از نیمی از اعضای حاضر در جلسه  به پیشنهاد‌های در باره‌ی مقررات تکمیلی

 

تصویب خواهد شد. به هر نوع تغییر در مواد اساس‌نامه و مقررات پس از اتمام الـمپیاد ترتیب اثر داده خواهد شد و نمی‌تواند بر برگزاری آزمونی که در جریان است تأثیر بگذارد. رأی‌گیری تنها در صورتی می‌تواند انـجام گیرد که دو سوم کل سرپرست‌ها در جلسه حضور داشته باشند.

 

۱۱   شرکت در الـمپیاد بین‌الـمللی به معنیِ پذیرش مواد کنونی اساس‌نامه از سوی وزارت آموزش و پرورش یا مؤسسات دیگرِ مسئول فرستادن هیئت نمایندگی به الـمپیاد است.

 

مقررات ناظر به مواد اساس‌نامه‌ی الـمپیاد بین‌الـمللـی فیزیک

 

مقررات ناظر بر ماده‌ی ۲   وزارت آموزش و پرورش، یا مؤسسه‌ی برگزارکننده مسابقه،‌ وظیفه‌ی آماده‌کردن و برگزاری مسابقه را به گروهی محول می‌کند که کمیته‌ی سازماندهی محلی خواهد بود. این کمیته باید پذیرای اعضای دبیرخانه‌ی الـمپیاد بین‌الـمللی فیزیک در مقام مشاور باشد. این اعضا باید از فعالیت‌های کمیته‌ی محلی آگاه باشند و می‌توانند برای سازماندهی الـمپیاد در چارچوب فلسفه و سنت الـمپیاد مشورت‌های خواسته یا ناخواسته به کمیته‌ی محلی بدهند. دعوت‌نامه‌ی رسمی باید دست‌کم شش‌ ماه پیش از برگزاری الـمپیاد به کشورهای شرکت‌کننده فرستاده شود. این دعوت‌نامه‌ها معمولاً به آن مؤسسه‌ی ملی فرستاده می‌شود که هیئت‌های نمایندگی را به الـمپیاد پیشین فرستاده بوده است. رونوشت‌های دعوت‌نامه نیز به سرپرستان هیئت‌های الـمپیاد پیشین فرستاده خواهد شد. دعوت‌نامه باید مکان و زمان مسابقه و نشانی دبیرخانه‌ی مؤسسه‌ی سازمان‌دهنده‌‌ی الـمپیاد را مشخص کند. کشورهائی که مایلند در الـمپیاد فعلی شرکت کنند باید  تا ۱۵ مارس به دعوت‌نامه پاسخ دهند و یک نفر را برای تماس‌های بعدی مشخص کنند. علاوه بر این، هر کشور شرکت‌کننده باید مشخصات فردی (نام خانوادگی، نام، جنسیت، تاریخ تولد، و نشانیِ مدرسه)‌  شرکت‌کنندگان در مسابقه را تا ۱۵ ماه مه یا هر چه زودتر به کشور میزبان بدهند. کشور میزبان ملزم است تنها هیئت‌های نمایندگی کشورهائی را دعوت کند که در یکی از سه الـمپیاد قبلی شرکت کرده‌اند. کشور میزبان می‌تواند تقاضای

  • شرکت هر کشور دیگر را
  • کسانی را که طبق ماده‌ی ۳ مشمول تعریف هیئت نمایندگی نمی‌شوند (ناظران، میهمانان)

رد کند.

 

هر کشور می‌تواند تا پنج سال پس از ورود به الـمپیاد قصد خود را برای میزبانی الـمپیادهای آینده اعلام کند و چند سال را برای میزبانی الـمپیاد پیشنهاد کند. کشوری که قادر نباشد میزبان الـمپیاد باشد ممکن است از سوی مجمع بین‌الـمللی از شرکت در الـمپیادها منع شود.

 

برگزارکنندگان الـمپیاد باید رئیس الـمپیادهای بین‌الـمللی فیزیک را یک ماه پیش از برگزاری الـمپیاد به محل برگزاری الـمپیاد دعوت کنند. رئیس الـمپیادهای بین‌الـمللی فیزیک وضعیت زیرساخت‌ها و مسائل مربوط به برگزاری مسابقه را بررسی خواهد کرد و در صورت لزوم نظرات مشورتی خود را به برگزارکنندگان ارائه خواهد کرد. هزینه‌ی این سفر بر عهده‌ی برگزارکنندگان است.

 

مقررات ناظر بر ماده‌ی ۳  برگزارکنندگان الـمپیاد بعدی و دبیرخانه‌ی الـمپیاد بین‌الـمللی فیزیک (ماده‌ی ۸)، تا الـمپیاد بعدی افراد همراه را رابط کشور شرکت‌کننده محسوب خواهند کرد. (مگر کشور شرکت‌کننده همراهان جدید یا رابط‌های دیگری را به دبیرخانه معرفی کند). هر کشور شرکت‌کننده باید  اطمینان حاصل کند هنگامی که نام اعضای تیم اعلام شود، همه‌ی شرکت‌کنندگان در آزمون، دانش‌آموز دبیرستان باشند. علاوه بر هیئت‌های نماینده‌ی هر کشور، ناظران یا میهمانانی می‌توانند همراه تیم باشند. ناظران می‌توانند در همه جلسات الـمپیاد از جمله جلسات مجمع بین‌الـمللی شرکت کنند اما حق رأی یا حق شرکت در مباحثات را ندارند. میهمانان در جلسات مجمع بین‌الـمللی شرکت نمی‌کنند. اگر ممکن باشد کشور میزبان باید افراد زیر را در مقام ناظر بپذیرد:

 

  • سازمان‌دهندگان یا افراد منصوب از سوی کشور میزبان در سه سال بعد
  • نماینده‌ی هر کشوری که اعلام کرده است قصد شرکت در الـمپیاد بعدی را دارد.

 

مقررات ناظر بر ماده‌ی ۴   کشور میزبان باید هزینه‌ی برگزاری الـمپیاد بین‌الـمللی فیزیک، تامین محل سکونت و غذا، حمل ‌و نقل و سفرهای تفریحیِ هیئت‌های نماینده‌ی هر کشور و همچنین جوایزی را که به شرکت‌کنندگان اهدا خواهد شد، تقبل کند. کشور میزبان مسئول هزینه‌های پزشکی و هزینه‌های متفرقه‌ی شرکت‌کنندگان نیست. کشور میزبان می‌تواند از ناظران و میهمانان بخواهد که هزینه‌ی کامل اقامت به‌علاوه‌ی مبلغی به عنوان حق شرکت در الـمپیاد را بپردازند. کشور میزبان می‌تواند از هیئت نماینده تقاضا کند بخشی از هزینه‌های الزامی را بپردازند. آن هیئت‌های نمایند‌گی که مشکل مالی دارند می‌توانند با ارسال دلایل قانع‌کننده به دبیرخانه تقاضا کنند که از پرداخت این هزینه‌ها معاف شوند.

 

مقررات ناظر بر ماده‌ی ۵  توصیه می‌شود که مدت الـمپیاد ده روز باشد (شامل روزهای ورود و خروج). کشور میزبان موظف است اطمینان حاصل کند که آزمون‌ها طبق اساس‌نامه برگزار شود. کشور میزبان بایست پیش از ورود نمایندگان هر کشور، اطلاعات کامل درباره‌ی محل برگزاری الـمپیاد، برنامه‌ی زمانی الـمپیاد، محل سکونت، وسایل حمل‌ونقل از فرودگاه‌ها، بندرگاه‌ها، یا ایستگاه‌های راه‌آهن را در اختیار کشورهای شرکت‌کننده قرار دهد. نشانی‌، شماره‌ تلفن، فکس، نشانی پست الکترونیک ِ تمام کارگزاران الـمپیاد بین‌الـمللیِ فیزیک باید گردآوری شود و همراه با قوانین و رسوم و عرف‌های کشور میزبان تا آنـجا که به الـمپیاد مربوط می‌شود، به شرکت‌کنندگان ارائه‌ شود. برنامه‌ی رخدادهای الـمپیاد باید برای سرپرستان و شرکت‌کنندگان در مسابقه آماده شود و پیش از شروع الـمپیاد به کشورهای شرکت‌کننده ارسال شود. برگزارکنندگان الـمپیاد مسئول طراحی‌ِ تمام مسائل آزمون‌ها هستند. این مسائل، همان‌طور که در ماده‌ی ۹ ذکر شده است، باید به زبان انگلیسی ارائه شوند. حل موضوع‌های امتحان باید نیاز به معلومات و تفکر خلاق در چارچوب موضوع‌هائی داشته باشد که در فهرست موضوع‌های آزمون‌ها  آمده است. معلومات دیگر خارج از فهرست موضوع‌های آزمون‌ها را می‌توان در مسائل وارد کرد به این شرط که با استفاده از مفاهیمی که در فهرست موضوع‌‌ها هست توضیح داده شده باشد. هر کس که در طراحی سؤالات مسابقه شرکت دارد نباید محتوای آنها را افشا کند. باید تلاش شود سختی سؤالات چنان باشد که تقریباً نیمی از دانش‌آموزان بتوانند نیمی از نمره‌ی کل امتحان را کسب کنند. همه‌ی مسائل باید هم‌زمان به مجمع ارائه شود و برای آن‌که سرپرستان سؤالات را به دقت بخوانند و  پیشنهادهای خود را برای تغییر مسائل مطرح کنند  باید دست‌کم یک ساعت وقت کنار گذاشته شود (وقت دقیق را سازمان‌دهندگان تعیین خواهند کرد). پیشنهادها باید در این فاصله‌ی زمانی مطرح شود و در صورت پذیرش برگزارکنندگان الـمپیاد نیاز به رأی‌گیری نخواهد داشت:‌ صورت مسائل به همان ترتیبِ پذیرفته‌شده تغییر داده می‌شود. پس از این، برگزارکنندگان شکل تغییر‌یافته‌ی مسائل را ارائه خواهند کرد و به مجمع بین‌الـمللی وقت داده می‌شود تا صورت مسائل را بررسی کنند. مجمع بین‌الـمللی می‌تواند مسائل را تغییر دهد یا رد کند. اعضای مجمع بین‌‌الـمللی نباید مسائل را کوتاه کنند مگر هنگامی که فیزیک مسئله بد یا نادرست باشد. مجمع می‌تواند پیشنهاد کند که تعداد مسائل زیاد است و درخواست رأی‌گیری در این‌باره کند که اگر این نکته پذیرفته شود،‌ سازمان‌دهندگان حق دارند پیشنهاد دهند چه بخش‌هائی از سؤالات حذف شود. در رأی‌گیری بعدی معلوم خواهد شد که بخش‌های حذف‌شده کافی‌ست یا نه و این فرآیند آن‌قدر تکرار خواهد شد تا مجمع بین‌الـمللی بپذیرد که طول و اندازه‌ی سؤالات قابل قبول است. اگر مسئله‌‌ای رد شود مسئله‌ی جایگزین باید پذیرفته شود.  کشور میزبان مسئول تصحیح اوراق امتحان است. سرپرستان فرصت خواهند داشت تا با تصحیح‌کنندگان درباره‌ی نمرات دانش‌آموزان خود گفت‌وگو کنند. اگر سرپرستان نتوانند با تصحیح‌کنندگان درباره‌ی نمره‌ی نهایی به توافق برسند، مجمع بین‌الـمللی باید تصمیم نهایی را بگیرد. ماشین محاسبه‌گر در صورتی تأیید خواهد شد که قابلیت ترسیم (گرافیکی) نداشته باشد، نمایشگر آن بیش از سه خط نداشته باشد، و حافظه‌ی آن برای کاربر، درست پیش از هر آزمون کاملاً پاک شود. کشور میزبان می‌تواند به دانش‌آموزان، ماشین‌های محاسبه‌گر تأیید شده بدهد. اگر کشور میزبان چنین تصمیمی بگیرد، باید دست‌کم دو ماه پیش از برگزاری مسابقه اطلاعات دقیق درباره‌‌ی مدل ماشین محاسبه‌گر  را  در اختیار سرپرستان تیم‌های کشورهائی که در الـمپیاد شرکت می‌کنند بگذارد. به دانش‌آموزانی که ماشین‌های محاسبه‌ی تأییدشده‌ی خود را همراه می‌آورند باید اجازه‌ی استفاده از آنها داده شود. برگزارکنندگان باید کپی اوراق امتحانی دانش‌آموزان را به سرپرستان تیم‌ها بدهند طوری‌که سرپرستان دست‌کم ۱۲ ساعت وقت داشته باشند تا اوراق را خودشان تصحیح کنند. کشور میزبان مطابق با اساس‌نامه، مدال و دیپلم افتخار تهیه خواهد کرد و باید فهرست تمام شرکت‌کنندگانی را که جایزه دریافت می‌کنند با ذکر نمرات‌ و جایزه‌ئی که دریافت می‌کنند آماده کند. جوایز در جشن اختتامیه اهدا خواهد شد. کشور میزبان موظف است گزارش مسابقات الـمپیاد را به‌صورت الکترونیک و به زبان انگلیسی حداکثر تا یک سال بعد منتشر کند.

 

مقررات ناظر بر ماده‌ی ۶  می‌توان جوایز ويژه اهدا کرد. شرکت‌کننده‌ای که بیشترین امتیاز را کسب می‌کند باید جایزه‌‌ی ويژه‌ای دریافت کند.

 

مقررات ناظر بر ماده‌ی ۷   در طول جلسه‌‌ای که تصحیح‌کنندگان روش نهایی تصحیح با بیشترین تفصیل را معین میکنند، سه عضو مجمع بین‌الـمللی حضور خواهند داشت. این سه عضو حق دارند نظرهای مشورتی خود را به گروه تصحیح‌کنندگان ارائه کنند با این هدف که روش تصحیح مطابق با سنت الـمپیادهای بین‌الـمللی فیزیک باشد. اگر معلوم شود که سرپرستان، ناظران یا دانش‌‌آموزان کشور خاصی همدستی کرده‌اند تا در یکی از مسابقه‌های الـمپیاد تقلبی صورت گیرد، دانش‌آموزان مزبور از شرکت در آن الـمپیاد محروم خواهند شد. علاوه بر این، سرپرستان، ناظران، و دانش‌آموزان مذکور نباید در الـمپیادهای بعدی حضور پیدا کنند. تصمیمات مقتضی را مجمع بین‌الـمللی اتخاذ خواهد کرد.

 

مقررات ناظر بر ماده‌ی ۸   انتخاب اعضای دبیرخانه

۱ تمام اعضای دبیرخانه باید به ‌مدت پنج سال قبل از نامزدیِ عضویت در دبیرخانه، دست کم در سه سال از آن پنج سال عضو مجمع بین‌الـمللی بوده باشند یا در مقام ناظر یا عضو مجمع بین‌الـمللی در هر پنج الـمپیاد شرکت کرده باشند.

 

۲ تمام اعضای دبیرخانه به مدت پنج سال پس از پایان آخرین نشست مجمع بین‌الـمللی که آنها را منصوب کرده است، عهده‌دار مقام خود خواهند بود.

 

۳ – اعضای دبیرخانه باید در الـمپیادهای مختلف منصوب شوند. اگر چنین باشد، دوره‌ی انتصاب منشی و/یا خزانه‌دار بایست طوری کوتاه شود که بتوان در الـمپیادهای مختلف انتخابات را برگزار کرد.

 

۴ – اعضای دبیرخانه باید از هیئت‌های نمایندگیِ مختلف باشند.

 

۵ اگر دوره‌ی خدمت یکی از اعضای دبیرخانه رو به پایان باشد، لازم است مجمع بین‌الـمللی یک سال پیش‌تر از اتمام این دوره، از این نکته آگاه شود و در الـمپیاد بعدی برای  عضو جدید دبیرخانه رأی‌گیری  شود. علاوه بر این، دبیرخانه موظف است تا ۳۱ ژانویه، به همه سرپرست‌ها در سه الـمپیاد پیشین نامه‌ای بفرستد و ضمن اطلاع‌رسانی درباره‌ی پایان دوره‌ی خدمت عضو مورد‌نظر، از آنها بپرسد که آیا برای دوره‌ی آینده داوطلبِ عهده‌دار شدن این منصب‌ها هستند یا نه. این کار معمولاً با پست الکترونیک انـجام می‌شود.

 

۶ اگر کسی نامزدِ عهده‌دار شدن این منصب شود باید نامزدیِ خود را تا  ۳۱ مارس به منشی فعلی اعلام کند و شرح حال و سوابق (رزومه) خود را تا ۳۱ مارس برای او بفرستد. نامزدها نمی‌توانند هم‌وطنِ هیچ‌یک از اعضای فعلی دبیرخانه باشند که عهده‌دار منصب به غیر از منصبی هستند که خالی می‌شود.

 

۷ دبیرخانه موظف است تمام پاسخ‌ها را گرد آورد و فهرستی از نام همه داوطلب‌ها تهیه کند. اگر اعضای فعلیِ دبیرخانه مایل به ادامه‌ی کار خود در دوره‌ی بعد باشند، باید با رعایت همان مقررات ناظر بر همه  نامزدهای دیگر  نام خود را در این فهرست وارد کنند. اگر منشی فعلی بخواهد فعالیت خود را در مقام منشی ادامه دهد باید با رعایت همان مقررات ناظر بر همه نامزدهای دیگر نام خود را در فهرست وارد کند.

 

۸ فهرست نامزدها برای عضو جدید دبیرخانه باید در صفحه‌ی اصلی وب الـمپیاد جهانی فیزیک و صفحه‌ی اصلی وب الـمپیادی که رأی‌گیری طیّ  ِ آن برگزار خواهد شد، منتشر شود.

 

۹ اگر برای منصبِ خالی‌شده در دبیرخانه تنها یک نامزد وجود داشته باشد، منشی کنونی باید این را به رئیس کنونی ِ الـمپیاد اطلاع دهد. در این صورت این نامزد عضو انتخاب‌شده‌ برای منصب مزبور محسوب خواهد شد.

 

۱۰ منشی و سازمان‌دهندگان الـمپیادی که طی آن رأی گرفته می‌شود مسئول آن هستند که برای منصب خالی‌شده در آخرین نشست مجمع بین‌الـمللی، انتخابات آزاد با رأی مخفی برگزار شود.

 

۱۱ اگر یکی از اعضای فعلی دبیرخانه استعفا دهد یا ناتوان از ادامه‌ی کار خود شود، اعضای دیگر دبیرخانه شخصی را جانشین او خواهند کرد تا به‌صورت رئیس موقت، منشی موقت، یا خزانه‌دار موقت تا الـمپیاد بعدی کار آن عضو را انـجام دهد. رأی‌گیری برای عضو جدید باید هر چه زودتر  انـجام شود.

 

 

مقررات ناظر بر ماده‌ی ۱۰   همه اعضای مجمع بین‌الـمللی می‌توانند برای ترمیم مواد اساس‌نامه، فهرست مطالب آزمون، و مقررات ناظر بر مواد اساس‌نامه پیشنهاد بدهند. پیشنهادها باید تا ۱۵ دسامبر سال پیش از زمانی که پیشنهاد باید در مجمع بین‌الـمللی به بحث گذاشته شود ، با پست الکترونیک به رئیس الـمپیاد یا فرد دیگری که او منصوب می‌کند، ارسال شود. پیشنهادهایی را می‌توان در نشست مجمع بین‌الـمللی به رأی گذاشت که  موارد زیر در آنها رعایت شده باشد:

  • مشخص شود کدام بخش از مواد اساس‌نامه یا فهرست مطالب آزمون یا مقررات ناظر بر مواد اساس‌نامه، مورد نظر است
  • مشخص شود که شکل کنونی موضوع مورد نظر در بخشی که باید ترمیم شود چه است
  • مشخص شود که چه ترمیمی پیشنهاد می‌شود
  • استدلال شود که چرا ترمیمی که پیشنهاد شده است باید انـجام گیرد.

 

پیشنهادها به اعضای شورای مشورتی ارسال خواهد شد و نظر آنها به‌اطلاع پیشنهاد‌کننده خواهد رسید. رئیس الـمپیاد بین‌الـمللی فیزیک مسئول گردآوردن این بازخوردها و ارسال به‌موقع آنها به پیشنهاد‌کننده است. پیشنهاد‌کننده تا ۱۵ مارس سالی که پیشنهاد در مجمع بین‌الـمللی به بحث گذاشته می‌شود، فرصت دارد با استفاده از این بازخوردها پیشنهاد خود را کامل‌تر و دقیق‌تر کند.