خانه > اخبار
با مراسم گلابگیری کاشان بیشتر آشنا شویم

به گزارش دبیرخانه پنجاه و چهارمین المپیاد جهانی فیزیک، گلابگیری مراسمی است که هر سال در ۱۴ استان ایران به صورت عمده از اوایل اردیبهشت تا اواخر خرداد (بر اساس شرایط آب و هوایی) و اقلیمی برگزار میشود. معروفترین گلاب در جهان گلاب کاشان است.
قدمت برگزاری جشن گلاب گیری، به ۷۰۰۰ سال پیش باز میگردد و جهانگرد معروف فرانسوی، شاردن، به هنگام بازدید از کاشان، به دشتهای گل سرخ در این منطقه اشاره کرده است. از این رو با توجه به فراوانی گلها، گلابگیری به شیوه سنتی، به اصلیترین و مهمترین پیشه مردمان کاشان تبدیل شد.
جالب است بدانید، برای نخستین بار ایرانیان توانستند با استفاده از روش تقطیر، اسانس گلاب را از گل سرخ بگیرند. اگرچه امروزه گلاب کاشان شهرتی جهانی دارد، اما تولید گلاب برای اولین بار در بخش میمند استان فارس انجام شد.
تا پیش از پیشرفت تکنولوژی و ورود دستگاههای تقطیر مدرن، مردم کاشان به شیوهای سنتی و تقطیری از گل محمدی، گلاب میگرفتند. همین روش گلاب گیری سنتی یکی از جذابیتها و دیدنیهای شهرستان کاشان به حساب میآید که سالانه گردشگران زیادی را به خود جلب میکند.
در روش سنتی، گل چینها، پیش از طلوع آفتاب، گلها را میچینند و طی یک فرآیند تقطیر ۴ تا ۷ ساعته، از آن گلاب میگیرند. برای تهیه گلاب از یک دیگ مسی بزرگ (۱۲۰-۱۵۰ لیتری)، نی، پارچ یا قرابه، تغار مسی (درپوش)، حوض آب و اجاق استفاده میشود. به طور کلی گلاب با فرآیند تقطیر، حوض آب سرد و دستگاه حرارتی تهیه میشود.
شواهد تاریخی نشان میدهد که از گل محمدی و گلاب آن در طب سنتی و همچنین برای مصارف مذهبی و آرایشی استفاده میشده است. فرآوری که روی گل سرخ یا همان گل محمدی صورت میگیرد، آن را به یک محصول شگفتانگیز برای مصرف خوراکی و حتی زیبایی تبدیل میکند. این اکسیر علاوه بر آرام بخش بودن، بوییدن آن تسکین دهنده سردرد است و به درمان بیخوابی نیز کمک خواهد کرد. شستشو و یا اسپری کردن گلاب روی صورت نیز به شفافیت پوست و شادابی آن نیز کمک میکند.